Acasa Despre noi Contact

www.nuntaorganizata.ro

Cand nu se fac nunti

Specific national si cultural.

 

Fiecare tara, popor si cultura are propria mitologie si propriile traditii. In plus, exista si un numar relativ mare de religii raspandite in toata lumea, dogme care fiecare au propriile reguli, drepturi si obligatii si pe care cei credinciosi aleg sa le respecte. Pe parcursul randurilor urmatoare vom incerca sa detaliem acest subiect si sa vedem cand nu se fac nunti si de ce.

 

Permisiuni si interdictii generale.

 • -  In primul rand, este vorba nu numai de interzicerea anumitor zile si/sau perioade de catre religie ci si de ceea ce majoritatea prefera.

 • -  Cele mai multe cupluri de miri prefera orice alta perioada decat primavara devreme, toamna tarzie si iarna. Motivele sunt multiple, iar printre cele mai importante putem enumera: vremea nu prea prietenoasa, posibilitatea ca drumurile sa fie blocate (mai ales iarna), este incomod de stat afara si de plimbat (mai ales pentru doamne), etc. Cam acestea sunt motivele pentru care majoritatea nuntilor au loc vara, primavara tarzie si toamna foarte devreme.

 • -  De asemenea, se spune in popor ca nu este bine sa aiba loc nunta atunci cand nasa este insarcinata sau de ziua unuia dintre miri. Vorba spune ca daca se va face asa, atunci ei vor avea ghinion.

   

Motive religioase. Fiecare tip de religie are diferite perioade de timp in care nuntile nu se fac, si aici ne referim la cununiile religioase. Cei care doresc sa aiba si o astfel de ceremonie trebuie sa asculte indicatiile preotului si sa stabileasca o data care se afla in afara perioadelor in care clericii nu oficiaza slujbe de cununie. Aceste dati nu sunt stabilite la nivelul fiecarei parohii ci sunt date de BOR (Biserica Ortodoxa Romana) si toate celalate institutii bisericesti. Un preot ortodox nu va oficia slujbe de cununie in zilele de sarbatoare (Paste, Craciun) si mai ales in posturi.

Astfel, in calendarul Ortodox veti gasi urmatoarele perioade in care nu se fac nunti:

 • -  intre Craciun si Boboteaza (25 decembrie-6 ianuarie)

 • -  in zilele praznicelor împaratesti si in ajunul lor (2 februarie, 22-23 iunie, 29 iunie, 7-8 septembrie, 14 septembrie)

 • -  in spatamana premergatoare Pastelui cand se lasa sec de carne, in postul Pastelui, in saptamana luminata (prima saptamana dupa Paste)

 • -  de Inaltare si in ajunul ei (la 45 de zile dupa Paste)

 • -  in postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (24-28 iunie)

 • -  in Postul Sfintei Maria (1-14 august)

 • -  in postul Craciunului (14 noiembrie – 24 decembrie).

 

Particularitati religioase. Desigur acestea sunt regulile crestinilor ortodocsi, insa cei romano-catolici, greco-catolici sau baptistii, adventistii si asa mai departe au alte asemenea dati cand nu se fac nunti. De exemplu, crestinii ortodocsi care urmeaza calendarul iulian si se numesc crestini pe rit vechi, au toate sarbatorile decalate fata de ceilalti crestini ortodocsi cu 13 zile. Astfel, la ei se vor schimba datile cand vor putea si nu vor putea sa faca nunti. In functie de propria orientare religioasa puteti cauta un duhovnic care sa va explice cand se fac nunti si care sunt canoanele pe care trebuie sa le respectati. Daca doriti ca in cadrul nuntii voastre sa aveti o ceremonie religioasa atunci veti depinde de regulile proprii bisericii din care faceti parte. Daca nu, atunci nu exista nici o restrictie decat gasirea unui local disponibil.

 

 

Unitate in diversitate. In functie de preferintele voastre puteti alege ce fel de ceremonii doriti sa faca parte din nunta voastra si care sa fie elementele lor centrale, insa nu ezitati sa discutati cu oficiantii lor pentru a afla toate detaliile si pentru a va pune la adapost de surprizele neplacute. Societatea este formata pe baza mai multor reguli si pentru o buna desfasurare a vietii este indicat sa tinem cont de ele. Si apoi, cu siguranta exista motive bine conturate pentru care toate aceste lucruri nu s-au sters din memoria colectiva.