Acasa Despre noi Contact

www.nuntaorganizata.ro

Staroste sau MC la nunta

Staroste sau MC la nunta?

Mentinerea atmosferei speciale la nunta. Din clipa in care se da startul nuntii, respectiv la plecarea mirelui spre nasi, pana in ultimul moment al receptiei trebuie intretinuta o anumita atmosfera iar acest lucru nu se face numai de catre miri, nasi si parinti ci rolul principal in acest caz ii revine unei persoane cu experienta, care stie cum si ce sa faca pentru a tine audienta alerta. Astazi, cuplurile de miri au de ales intre Staroste sau MC.

Cum se aleg, de ce si care sunt atributiile lor, vom vedea in cele ce urmeaza.

Intai vom discuta rolul starostelui. In vechime, acesta era un conducator al unui teritoriu, urmand ca mai apoi, pe masura ce ne indreptam spre alte timpuri sa devina persoana desemnata de un tanar sa mearga intr-o anumita casa sa ceara mana fetei, in numele celui ce l-a trimis. Si astazi, starostele este conducatorul nuntii, cel care dirijeaza actiunea si spune anumite versuri/fraze traditionale, in momente cheie. Un staroste trebuie sa fie un bun organizator, diplomat, profesionist, calm, un bun orator si bineinteles carismatic. Acesta este de cele mai multe ori un barbat mai in varsta, fie din familia unuia dintre miri, fie angajat special care este si un bun cunoscator al traditiilor si al obiceiurilor specifice zonei, astfel incat el poate sa includa aceste momente si discursul specific lor, cu succes in cadrul nuntii. De asemenea, starostele trebuie ca pe parcursul receptiei sa intretina o atmosfera pozitiva, sa glumeasca cu invitatii, sa vorbeasca despre miri, parinti si nasi, etc.

MC este acronimul folosit pentru Maestru de Ceremonii, meserie care desi la prima vedere este imprumutata din Occident, este asemanatoare celei de staroste. Insa, asemanarile nu sunt totale. MC-ul este o persoana aleasa sa organizeze desfasurarea unei ceremonii, receptii si sa ii fie gazda (in sensul de a il prezenta). Maestrul de Ceremonii trebuie sa prezinte interpretii si momentele muzicale, dansurile speciale din cadrul nuntii, scenetele sau jocurile, mesaje pentru invitati, parinti, nasi, miri, sa glumeasca si sa spuna anecdote, intr-un final, sa intretina atmosfera si sa comunice cu invitatii. Asa cum ati observat, aceste doua roluri, de staroste si MC sunt asemanatoare insa le deosebeste timpul. MC-ul va fi o persoana mai tanara, moderna care va pune pret in principal pe alte aspecte decat obiceiuri si traditii, in timp ce starostele (varianta neaos romaneasca de MC) va fi mult mai preocupat de traditii, invataminte si sfaturi pentru miri.

Alegeti starostele ori MC-ul in functie de tipul nuntii. Acum, tot ce trebuie sa faceti este sa luati o decizie. Sa va ganditi la rolul celor doi si la ce doriti pentru nunta voastra, luand in considerare si media de varsta a nuntasilor. Daca vreti o nunta moderna, cu multi nuntasi tineri, atunci un MC poate ca ar trebui sa fie prima optiune, in timp ce pentru o nunta traditionala, un staroste va fi cel mai potrivit. Odata ce v-ati decis in aceasta privinta, trebuie doar sa gasiti persoana potrivita. Astazi, veti gasi usor un MC sau un staroste profesional, experimentat, asta daca nu aveti o persoana potrivita pentru acest rol la nunta voastra, printre prieteni sau rude. Daca nu stiti pe cine sa alegeti, cereti referinte prospetilor casatoriti pe care ii cunoasteti sau personalului de la restaurantul unde va avea loc nunta. Discutati cu mai multe persoane potrivite pentru acest rol si alegeti-o pe cea care va face sa va simtiti bine in prezenta ei, deschisa, comunicativa, etc. Aceasta persoana, MC-ul sau starostele, poate face diferenta dintre o atmosfera extraordinara, una buna si una care lasa de dorit.